Roger rendszer

Roger rendszer

Roger rendszer

Roger rendszer

Omnidirekcionális mikrofont kell használni, ha minden irányból ugyanolyan intenzitású hangok érzékelése a cél. A hangokkal együtt a zajt is felveszi a mikrofon, a hallókészülék zajcsökkentő algoritmusa csak részben képes kiemelni a zajból a beszédet, ezért erősen korlátozott az a távolság távolság ahol használható csendes környezetben. Ezek a mikrofonok “gömb” karakterisztikával rendelkeznek.

mikrofon - gömb karakterisztika

mikrofon – gömb karakterisztika


Direkcionális mikrofont kell használni, ha csak meghatározott irányból szeretnénk hangot fogadni. A hallókészülékekbe szoftveres úton érik el, hogy az omnidirekcionális mikrofon direkcionális mikrofonként működjön. A mikrofon saját zajának a csökkentése céljából eleve ikermikron kialakítású, ilyen ikermikrofonból van kettő elhelyezve egymástól kb. 1 – 1,5 cm távolságba.

mikrofon - kardioid karakterisztika

mikrofon – kardioid karakterisztika


Az (auto) StereoZoom nem minden hallókészüléket gyártó termékében érhető el, ennél az üzemmódnál a hallókészülék egyetlen hangra fókuszál egy hangos tömegből. Ez a funkció egy ember hangjára fókuszál, aki felé fordul, akit érteni szeretne. Ha nagyobb távolságra kell hallani, különösen zajos, visszhangos környezetbe, akkor feltétlenül szükség van egy rádiós adó-vevő rendszer használatára. 


Roger rendszer mikrofon

Roger rendszer mikrofon

A képen látható Roger mikrofon egy régebbi gyártmány, de hibátlanul működik, a villanyszerelő képzéshez 2022.12.23. napon kaptam ajándékba Várszeri Zoltán úrtól aki a Hangzoona Kft. ügyvezetője. Roger mikrofon mellé kaptam 1 db Roger MyLink 1.1 univerzális vevő egységet is, ami a T állású hallókészülékekhez továbbítja a mikrofon jelet.

Roger mikrofon egység oldalán található egy AUX (3,5 mm jack) audio bemenet is, ami pl. Skype hangjának sugározza így a távoktatás sokkal könnyebbé válik. A gyors próba azt mutatta, hogy 1-2 tégla/beton falon keresztül, kb. 20 méter távolságba működött a Mylink 1.1 vevő egység. Az ajándékba kapott eszközöket 2022.12.24. reggel minden hallássérült hallgató kipróbálta és csillagos hatosra értékelték.


Roger Mylink 1.1

Roger Mylink 1.1


Ahhoz, hogy helyben mindenki hallja a kérdezőt/válaszolót szükséges egy másik rádiós mikrofont elkülönített hálózaton bekötni. A másik iker mikrofon elkülönített asztali FM adó-vevő egységen keresztül és egy állítható keverő egységen keresztül kell a Roges mikrofon AUX bemenetére kapcsolni.

két mikrofonos FM adó-vevő LS-670

két mikrofonos FM adó-vevő LS-670


Roger - 1

Roger – 1


Meg kell jegyezni, hogy az MT/ T állású hallókészülék tekercsébe nem csak a Roger MyLink 1.1 univerzális vevő vagy újabb változatának a Roger Neckloop jele kerül bele, hanem a környezetben lévő elektromágneses – jellemzően 50 Hz és annak felharmonikusai -, ezért a hallókészülékben innen származik a búgó hang.

A környezetbe leggyakrabban a hagyományos fénycső armatúrába található fojtótekercsekből származhat a nem kívánatos elektromágneses zavarjel, ezért az ilyen zajforrásoktól távol kell üzemeltetni a hallókészüléket vagy ha erre nincs lehetőség, ki kell cserélni LED fénycsőre a fényforrást amihez nem kell a fojtótekercset használni. A nagy áramú fogyasztók tápláló vezetékei körül is jelentően mágneses erőtér alakul ki, ezért az MT/T állású hallókészülékek ott sem lehet használni eredményesen.

LED fénycső - előtét nélkül -1

LED fénycső – előtét nélkül -1

LED fénycső - előtét nélkül -2

LED fénycső – előtét nélkül -2


Üzenetküldés: ITT

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.