Esélyegyenlőség

Esélyegyenlőség

Esélyegyenlőség az ELTE-n IGY valósul meg. Az oldalon nem sok konkrét dolog van, ezért inkább kérdeztem, hátha gyorsabban megkapom az információt.

– “Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy a ELTE-BGGYK rendelkezik-e magas hatásfokú (99,5%) speech to text programmal magyar nyelvhez?

Ezt kaptam:Köszönjük érdeklődését. Ilyen programmal nem rendelkezünk. Amennyiben a Teams programra gondol, az már rendelkezik feliratozással.” 

A pontosító kérdésre nem sikerült 2 nap alatt választ küldeni: “A speech to text program online (élő beszédet azonnal) vagy offline (valamilyen módon rögzített beszédet) képes magas hatásfokkal 200 szóból legalább 199 szót hibátlanul felismerni magyar nyelven. Ha nem rendelkezik az ELTE-BGGYK ilyen programmal, hogyan oldják meg az akadálymentesítést hallássérült vagy kellő sebességgel írni nem tudó mozgáskorlátozottak esetében? 
 
Alkalmaznak sokszoros árban humán munkaerőt, aki több-kevesebb sikerrel leírja az elhangzott szöveget? (A humán munkaerő szinkronban nem vagy csak nehezen tudja a szöveghez illeszteni kivetített ábrát, képet, illusztrációt.)

Az ELTE-BGGYK levelező tagozatán minden tárgyból adnak-e engedélyt arra, hogy MP3/4 hangfelvétel készüljön (szükség szerint videó felvétel), azt a hallgató saját célra, saját eszközzel, saját költséggel a neki megfelelő módon akadálymentessé tegye?

 
Mivel nem érkezett válasz 2 nap alatt – a címzett fogyatékosügyi koordinátor volt -, ezért elkezdtem az ELTE oldalán keresni, hátha van róla anyag. Van anyag, csak sérvet kaptak volna, ha egy helyre raktak volna fel mindent. Úgy van biztosítva az esélyegyenlőség az ELTE-n, hogy kaphatsz (jól olvastad feltételes módban), egy személyi segítőt – ő lesz a két lábon járó beszélő szerszámod -, akit neked kell beprogramozni, hogy megvalósítsa az elvárásodat, ha éppen ráér.
 
Szuper, nesze semmi, fogd meg jól! Itt tartunk az Úr 2022. évében. A speech to text program olcsóbb, hatékonyabb és 0-24h órában ráér. Az azonnali átírás nevű 96-98% hatékonysággal működő program ingyenes, kérdés mennyire zajos a felvétel vagy mennyire visszahangos, mert attól szabályosan elhasal és úgy is marad. Érdemes megnézni az Alrite nevű beszédfelismerő programot ami magyar fejlesztés. Alrite nem ingyenes program, hanem idő alapú díja van, azaz annyit kell fizetni amennyit igénybe veszel. Előnye, hogy szolgáltatási tudástól függően változik az ára, illetve magán felhasználóknak van kedvezményes árú csomag. 
 
Alrite - esélyegyenlőség -1

Alrite – esélyegyenlőség -1

Alrite - esélyegyenlőség -2

Alrite – esélyegyenlőség -2


Van egy másik ingyenes alkalmazás is, amihez jó mikrofon, artikulált beszéd, szélessávú folyamatos internet kapcsolat kell. A különféle rövidítések értelmezését is képes a program kezelni, ami a program ablak jobb oldalon pirossal keretezett részén állítható be tetszőlegesen.

A program leírása szerint 90%-os a felismerés, azonban a gyakorlatban ez inkább 98-99% magyar nyelven, ha nincs zaj, visszahang, hadarás, beszédhiba, stb. Az alkalmazás futtatásához Google Chrome böngészőre van szükség, a leírt szöveget nem tárolja el, de text formájában le lehet tölteni.

Speechtexter - esélyegyenlőség

Speechtexter – esélyegyenlőség


2009. évi CXXV. törvény 5. § (1) bekezdés Az állam által biztosított térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás időkerete évi 36 000 óra, személyenként legfeljebb évi 120 óra.

(2) Az (1) bekezdés szerinti éves személyenkénti időkereten felül az állam
b) a hallgatói jogviszonnyal összefüggésben a felsőoktatási hallgatói jogviszonyban álló személy részére
ba) nappali rendszerű képzésben történő részvétel esetén szemeszterenként 150 óra,
bb) levelező rendszerű képzésben történő részvétel esetén szemeszterenként 100 óra;

Ez levelező tagozaton évente 320 órát jelent, ha jut elég kapacitás a két lábon járó beszélő szerszám mozgósítására.


Persze ne gondold azt, hogy csak úgy megkaphatod a feltételes módban dolgozó két lábon járó beszélő szerszámot, azért neked meg kell dolgozni előtte. Mivel? Papírral. Tudod, még nem gyártottak eleget. Nagyjából 20 év alatt sikerült eljutni oda, ami 20 évvel ezelőtt természetes volt normális helyen. 20 év megfeszített munka után most nem elég ha bejelented, hogy füles vagy (potom 750 eFt a 2 db Bluetooth technológiával rendelkező füles ára) és szeretnél hangfelvételt készíteni magadnak az előadásról. A legújabb verdikt szerint, ha “utóbb keletkezett” a füles állapot, akkor szakértői pecsétes papírt kell szerezned innen, hogy biztosan ne unatkozzál és ők se unatkozzanak.


Az elnevezés megtévesztő, mert a “fogyatékos” szó alatt nem csak a 1998. évi XXVI. törvény előírásait kell figyelembe venni, hanem a 2011. évi CXC. törvény (köznevelésről) és 2011. évi CCIV. törvény (felsőoktatásról) törvényekben lévő előírásokat. Ha készült a szakértői papír a fülességről, automatikusan kapsz +40 pontot alapszakon. Ha sikerült a felvételi, utána jöhetnek a “kiváltságok“.

 
esélyegyenlőség - kiváltságok

esélyegyenlőség – kiváltságok


Ha teszel nyilatkozatot, kapsz 1000 pontot, persze nem a vizsgán, hanem a rangsorolásnál. Aki miattad csúszik le az imába foglalja a nevedet, mert te fogsz a NEPTUN lista elején virítani, mindenki mögötted kullog. Ilyen nem volt 20 évvel korábban, akkor mindenkinek be kellett állni a sorba, 10 helyre lehetett jelentkezni 10 főnek …
 
“Alulírott tudomásul veszem, hogy az ELTE Szervezeti és Működési Szabályzat II. kötetét képező Hallgatói Követelményrendszer 60. § (1) bek. k) pontja és (1a) bekezdése alapján, amennyiben a karon az adott képzési helyszínen az Elektronikus Tanulmányi Rendszerben kurzusra jelentkező hallgatók között rangsorolás történik, a rangsorolás során a fogyatékos hallgatók 1000 pontot kapnak, ha a fogyatékosügyi koordinátornál tett regisztrációjuk során ezt kifejezetten kérik.”
 
 
Címke , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.