Akadálymentesítés

Akadálymentesítés – Kókai Gábor szerint

Kókai Gábor webfejlesztő érdekes módon képzeli el akadálymentesítést, főleg olyan hallókészülék esetén aminek közvetlen Bluetooth kapcsolata van, azaz külső kiegészítő nélkül lehet kisebb – nagyobb távolságokról közvetlenül beszéd illetve zenei hangok átvitelére használni. Azok a hallókészülékek sem maradnak ki aminek direkt analóg bemenete vagy tekercse van. A direkt analóg bemeneten jobb minőségű (kb. 100-6000 Hz), a tekercsen szerényebb sávszélességű analóg jel juttatható közvetlenül a hallókészülékbe (kb. 300-3500 Hz).

Nagyobb távolságra néhány 50-100 méter azonos légtérben (helyiségben) érdemes kipróbálni milyen eredményt mutat 87-108MHZ FM Radio Transmitter/Receiver Module LCD Digital Display 3.0V-5.0V DSP PLL Auto Search for FM Radio DIY Kit, potom 2500 Ft/db árban. Kell hozzá tenni egy Li-ion 18650 akkumulátort töltő modullal, 3D nyomtatott dobozba, keresni üres csatornát és máris indulhat az adatátvitel.

87-108MHz FM Radio Transmitter Receiver Module

87-108MHz FM Radio Transmitter Receiver Module

 

A modul RX/TX ponton vezérelhető szabványos TTL jelekkel, 100 KHz lépésekkel, de erre nincs szükség, mert van a modulon jól kezelhető módon el van helyezve 5 db kezelőgomb. A VOL-/VOL+ hangerő csökkentés/növelés, a FRE-/FRE+ frekvencia csökkentés/növelés (100 KHz lépésekben), a PAUSE a némítás funkciókat valósítja meg. Adatlap: FM-adó


Vételi oldalon lehet használni mobiltelefont számtalan FM rádió vételre alkalmas applikációval amit közvetlenül össze lehet kötni a Bluetooth képes hallókészülékkel. Amelyik hallókészülék nem tud közvetlen kapcsolatot létesíteni a mobiltelefonnal ott gyári kiegészítőre van szükség és azon keresztül lehet a hallókészüléket a telefonos applikációhoz illeszteni. Amelyik hallókészülékben csak tekercs vagy audio bemenet van, annál azokat a lehetőségeket kell használni a hozzájuk tartozó kiegészítő egységek alkalmazásával. Létezik külön kis méretű FM/MW/SW rádióadás vételre alkalmas modul is – azzal is ki lehet próbálni -, ehhez nem szükséges mobiltelefon applikációval.

három sávos rádió vevőkészülék előlapja

három sávos rádió vevőkészülék előlapja


három sávos rádió vevőkészülék - alkatrész oldal

három sávos rádió vevőkészülék – alkatrész oldal

A beállításhoz csak annyi szükséges, hogy az adó oldal frekvenciáját össze kell hangolni a vevő oldal frekvenciájával ami nyomógombos beállítással történik. A vevő oldalon olyan frekvenciát kell választani ahol nem történik FM rádió műsorszórás, ilyen frekvenciából van bőségesen. Az adó oldali kis teljesítményű rádió frekvenciás jel adott helyiségen belül 50-100 méter jól fogható épületen belül, azon túl a jel használhatatlan módon gyengül, nem fog mást sem zavarni a környezetben. Az adat átvitel ugyan analóg elven működik, de FM (frekvencia modulációt) használnak ami minőségi jelátvitelt tesz lehetővé, az összes hagyományos FM földi sugárzású rádiók ezt a műszaki megoldást használják évtizedek óta.

Audio bluetooth modul

audio Bluetooth modul

A rádió vevő modulról AUX kimenetről – szükség szerint csatoló kondenzátorokkal – kell kapcsolódni az audio Bluetooth modul R/L bemenetéhez, a modulra kapcsolni a 3,7V Li-ion akkumulátor feszültségét és elvileg lehet kapcsolódni vezeték nélkül az eredményhez. (Ha beérkeznek a modulok ki lehet próbálni minden részét.)


Üzenetküldés: ITT

Címke , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.