Asztalos munka

Asztalos munka

2021. év tavaszán nagyon elszálltak a fa alapanyag árakkal együtt az asztalos szakmunkásoknak is a józan esze, a vállalási összegekkel és határidőkkel együtt. A legtöbb “asztalos” referenciát nem tudott vagy nem akart mutatni, sokan normális honlappal sem rendelkeznek, ellenben szerettek volna felvenni anyag előlegre nem kevés összeget, amit jobb esetbe egy “WC papíron” hajlandóak voltak elismerni, amivel a gyanútlan polgár később szó szerint kitörölheti és futhat a pénze után.

Az alábbi 3D modellen lévő bútor, borovi fenyőből, tömör ágykerettel (matrac és ágyrács + mechanika van hozzá)  átlagosan 1,5 millió Ft-ért – néhány hónapos szállítási idővel – vállalták volna, amihez az anyag 7500 Ft/nm árral számolva sem haladja volna meg a 300 eFt-ot, ami 1 köbméter jó minőségű alapanyagot jelent. asztalos munka

Ott tartunk, hogy ha van aki elvállalja – volt aki közölte ez neki kis munka -, úgy indítja, hogy azonnal kér 1-1,2 millió Ft-ot anyagra és munkadíj előlegre, aminek a végén neki kb. nettó 1 millió Ft a zsebében fog maradni 40-50 óra effektív munkát követően. 

Ha van 20-25 eFt-os óradíjjal járó munkád és sem sajnálod, ha közben lelépnek a pénzeddel, vagy a végén egy talicska fost kapsz érte cserébe, nem neked szólnak az alábbiak. asztalos munka


Magad uram, ha szolgád nincs!  – tartja a közmondás.

Eszközök, anyagok:

 • Einhell csiszológép (~20eFt)
 • Einhell lamellázógép (~25eFt)
 • Einhell kézi gyalugép (~20 eFt)
 • Fieldmann akkus fúró és csavarozó gép (~15 eFt)
 • PowerPlus kézi merülő körfűrész + vezetősín (~40 eFt)
 • 150 – 600 mm közötti erős kézi összeszorítók (~30 eFt)
 • Woltcraft mestercsapozó célszerszám  (~5 eFt)
 • különböző átmérőben fémhez csigafúrók (~10 eFt)
 • különböző átmérőben un. forstner fúrók (~15 eFt)
 • derékszögek, jelölők, hosszú egyenes fém vonalzók (~10 eFt)
 • ecset, vastaglazúr, csiszolópapír, fa/fém csavar, fatipli
 • 24 mm x 119 mm borovi gyalult deszka  “A/AB” minőségben
 • 42 mm x 42 mm luc gyalulatlan stafni fa “B” minőségben

Az eszközökre több beszerzésben maximum 200 eFt lett költve, ami a munkálatokat követően megmarad és más célra is lehet használni a későbbiekben. asztalos munka

Nem ennek a projektnek a részeként, de beszerzésre került 1 db Ryobi gyártmányú RAP1500G 1500W vastagsági gyalu tartalék késpárral (~165 eFt), 1 db Ryobi RTS1800 G1800W asztali körfűrész (~90 eFt). Korábbi munkából van 1 db PowerPlus asztali dekopír fűrész, 1 db  PowerPlusz kézi dekopír fűrész, 1 db  PowerPlus felső maró, 1 db  PowerPlus excenter csiszoló, 1 db  HBM alacsony zajszintű 230 V-os 24 literes tartállyal rendelkező 8 bar nyomást tartósan előállítani képes dugattyús kompresszor.

A látszólag sok pénzbe kerülnek a szerszámok, azonban azok hamar megtérülnek, jellemzően az első munka bőven meghozza az árukat és megmaradnak a következő  munkákhoz, ahol csak az anyag árával és a saját munkaidővel kell kalkulálni. 


Ingyenes 3D SolidEdge készült a modellezés.

image.png


A fizikai méretek mm-ben 1:10 arányba lettek megrajzolva, ezért a program által kiszámolt paramétereket  1000-el be kell szorozni, hogy a valóságos értéket adják meg.

image.png


Más is használta a 3D SolidEdget bútor tervezésre 🙂


Üzenet küldés: ITT

asztalos munka

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.